Uzmanından deprem bölgesinde şebeke suyu uyarısı! Bu renklere dikkat edin!

Kahramanmaraş depremi 10 kenti etkileyerek çoğu insanın hayatını ve evlerini kaybetmesine niçin oldu. Depremden sonra asli greksinimlerini karşılayamayan yurttaşların detaylı problemler yaşadığı öğrenildi. Eksperler deprem ardından şebeke sularının tüketimi ile..

Uzmanından deprem bölgesinde şebeke suyu uyarısı! Bu renklere dikkat edin!
Yayınlanma: Güncelleme: 7 views

Kahramanmaraş depremi 10 kenti etkileyerek çoğu insanın hayatını ve evlerini kaybetmesine niçin oldu. Depremden sonra asli greksinimlerini karşılayamayan yurttaşların detaylı problemler yaşadığı öğrenildi. Eksperler deprem ardından şebeke sularının tüketimi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Deprem ardındannda yaşanan kısıtlı imkanlar niçiniyle su ve besin tüketiminda son derece zorluk yaşam sürdüren vatandaşlar şebeke sularını tüketmenin güvenilir olup olmayacağını merak ediyor Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim delegesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, depremin ardındannda Malatya Valiliği doğrulusunda oluşturulan uyarının öneme alınmasını istedi.

KİMYASAL VE PATOJENİK KİRLİLİK İÇEREBİLİR

Özçelik, deprem ardından içme suyu iletim ve dağıtım şebekelerinde kırılmalar ve patlamalar ortaya gelebildiğini anlattı. Bunun neticesi olarak, genelde şehirlere içme suyu temini tamamıyla kesildiğini ya da şebeke işletme basıncı sağlanamadığını bildiren Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bazı hallerde ise patlak ve düşük basınçtan kaynaklı şebeke suyuna kirletici girişi olmakta, bu sayede kimyasal ve patojenik kirlilik gözlenebilmektedir. Böyle bir ihtimale karşı, iletim hattına verdiği suyun niteliği ile ilgili yetki sahibi kişi mercilerce oluşturulan açıklamalar ilgiyle takip edilmelidir. Ancak, deprem ardından şebeke hattının değişik noktalarında ortaya gelebilecek problemler niçiniyle, iletim hattına verdiği su ile musluklardan akan su niteliği arasında da değişikliklerin olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

BU RENKTEKİ SULARA DİKKAT

Kırsal kesimlerde içme suyunun direkt olarak kuyulardan ya da yüzeyel kaynaklardan temin edildiği yerleşimlerde, hastalık yapıcı (patojenik) mikroorganizmaların içme suyuna girişi olası olabilmektedir. Böyle içme sularında suyun rengi normalinden değişikdır, ancak sediment, balçık vb. maddeler rengi değişiklaştırmakta daha etkin bir role sahiptir. Diğer taraftan, musluk suyunun sarı ya da kahverengi renkte olması demir, kara renkte olması manganez, yeşil renkte olması bakır minerallerinden kaynaklı kirliliğe işaret eder. Bu mineraller yüksek dozda alınırsa toksik tesire sahiptirler. İçme suyunun renk, koku ve tadında rastgele bir olumsuzluğa rastlanılması halinde tüketilmeden evvelce yetki sahibi kişilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir” dedi.

“KAYNATILARAK TÜKETİLEBİLİR”

Özçelik, yeterli miktarda ve kaliteli içme suyunun temin edilemediği olağan üstü hallerde yetki sahibi kişilerce süratli test kitleriyle su niteliğinin belirlenerek tüketilmesi yerinde olacağını belirterek, “Mikrobiyolojik kirlilik şansına karşı içme sularının kaynatılarak tüketilmesi önerilmektedir. Zaruret halinde, akışın çok bulunduğu temiz yüzeyel kaynaklarının içme suyu olarak tüketimina, buzdolabında saklanan buzların eritilmesi gibi yollarla içme suyu teminine gidilmelidir” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.