Naci Görür

Fotoğraf: 2 / 2

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, canlı yayında mümkün İstanbul depremiyle alakalı uyarıda bulunarak, ”Burada sismik bir boşluk. Bu boşluk dolacak, büyük bir Marmara depremini oluşturacak” dedi. Görür, ”Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek” diyerek uyardı.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, FOX TV’de İlker Karagöz’ün tanıttığı Çalar Saat programına misafir oldu. Görür, mümkün İstanbul depremiyle alakalı, “Burada deprem olacak, iki kere iki dört mü? Nedeni burada 99’da deprem var. Şarköy’de 1912’de var. İkisinin arasındaki şu bölgede 1766’tan beri deprem yok. Burada sismik bir boşluk. Bu boşluk dolacak, büyük bir Marmara depremini oluşturacak” uyarısını yaptı.

Prof. Dr. Naci Görür’ün programda yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

KIZILAY’IN ÇADIR SKANDALI

”Yani ben hiç olmadım. Duyunca da şaşırdım. Bu esasen Kızılay’ın mal zenginliği ve çadır, kan o tür şeyler afet halinde halka ulaştırılmak amacıyla gene halk doğrulusunda verdiği şeyler. Biz çocukken de öyleydi. Kızılay şarkıları, bir sevgisi, rozetleri vardı. Yani Kızılay haftaları vardı okullarda kutlanan… Bu muhabbeti eksiltecek, azaltacak şeyleri yapmamak lazım. Bu satış nasıl oluyor ben bunu anlamadım. En azından etik bulmadım. Yasal mıdır onu da bilmiyorum. Herhalde gereği yapılacaktır şayet meşru olmayan bir davranış şekliyse.

‘İSTİFA’ TARTIŞMALARI

Yani idareler diyelim bu tür deprem, afet idareiyle alakalı tabii idarelerin mesuliyettan kaçması mümkün değil. En mühim mesuliyet o. Belli ölçüde o idare amacıylade olan, vazife yapan insanlar da kuşkusuz sorumlu. Böyle afet işi olunca binaları yapan, üretenler de belli ölçü de sorumlu. Bu yükümlülükleri üstlenmek lazım.

‘DEPREM, MARMARA DENİZİ’NİN İÇİNDE OLACAK’

Bu Marmara bölgesinde deprem, Marmara Denizi’nin amacıylade olacak. Yani Kuzey Anadolu fayının Marmara’nın iç evresinde olacak. Biz bundan sonra fay tartışmasını bırakalım. İBB Başkanı çok iyi bir strateji söyledi. Dedi ki; ‘İstanbul’da bundan sonra deprem olacağı bir gerçeklik. Fay tartışmalarını bilim adamlarına bırakalım, onlar bilim platformlarında o işi tartışsınlar.’ Burada deprem olacak, iki kere iki dört mü? Nedeni burada 99’da deprem var. Şarköy’de 1912’de var. İkisinin arasındaki şu bölgede 1766’tan beri deprem yok. Burası sismik bir boşluk. Bu boşluk dolacak, büyük bir Marmara depremini oluşturacak.

10 ŞİDDETİ BİLE…

Asya Yakası göreceli olarak, Avrupa Yakası nazaran daha az etkilenecek. Çünkü burada jeolojik formasyon zemin itibarıyla daha güçlü. Dmümkünyla burada hasar göreceli olarak daha fazla. Kıyya yakın, kıyıdan 10 kilometre içeriye doğru gittiği yerlerde fazlalıkla depremin şiddeti 9 olacak. Kuzeye doğru çıkınca bu düşecek. Aynı şekilde Anadolu Yakası’nda da kenara paralel kesimlerde 9 şiddeti ve Kuzeye doğru azalacak. Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek. Bu ciddi bir deprem şiddetidir.

Çorum tam Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde. Bu kuşağın tamamı, Türkiye’nin tamamı, hem de dünyanın en aktif büyük depremler oluşturabilen kuşağı amacıylade. Bu kUşak aşağı yukarıyaya Bingöl-Karlıova’dan çok büyük ölçüde Marmara Denizi’ne kadar enerjisini tüketti. Büyük deprem üretme enerjisini boşalttı.

7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

Şimdi Marmara’yı bekliyoruz. Bir de Erzincan ile Karlıova arasındaki bu kesimi bekliyoruz. Burada Pülümür’ün bulunduğu yer aşağı yukarıyaya 7.4 büyüklüğünde belki deprem olabilir. Yedisu fayı üzerinde. Bunu esasen hep söylüyoruz.

Tunceli-Pülümür 7.4 büyüklüğünde deprem olabilir. Burada en son deprem 1794’te. Dolayısıyla bir hayli vakit geçti. Erzincan depremi buraya büyük ihtimalle enerji de aktarım etmiş olabilir. Bu Doğu Anadolu fayındaki hareketler de belli ölçüde burayı biraz etkilemiş olabilir. Endişe ettiğimiz yerlerden biri bu.”

1 2

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.