BELİRTİLER

Fotoğraf: 2 / 2

Uzmanlara göre kulaklarınızda görülen değişim kalp hastalıkları ile ilgili uyarı ediyor olabilir. İşte kalbin tehlikede olduğunu gösterebilen o işaret…

Sinsice gelişen kalp hastalıkları nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Bu nedenle kalp sağlığımızı güvenliğini sağlamak ve kalp hastalıklarını erken tayin etmek hayati önem taşıyor. Kalp hastalıklarının bulgularinin genelde kalpte ortaya geldiği düşünülse de yapılan araştırmalar farklı bulgular de gösterdiğini açıklıyor. Kulakta ortaya çıkan değişimler kalp hastalıkları ile ilgili uyarı verebiliyor.

KULAĞINIZDA DEĞİŞİKLİK YAŞARSINIZ DOKTORA GÖRÜNEBİLİRSİNİZ

Araştırmacılar kulak memesi kırışıklıkları ile koroner arter hastalığı arasında bir bağlantı bulmuşlardır. Kırışıklık genelde 45 derecelik bir açı oluşturur ve çapraz olarak geriye doğru uzanır. Kulak memesindeki kırışık her süre kalp hastalığı sendromu olmasa da uzmanlar, farklılığı yaşarsanız bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyor.

Kulak memesinin çapraz kıvrımı, adını kulak kepçesinin açıklığından kulak memesine kadar olan çizginin kardiyovasküler hastalıkların, diyabetin ve erken yaşlanmanın gelişimini ön görü edebileceğini dile getiren Frank Sanford’dan almıştır. Frank bu bağlantıyı 1970’lerde gözlemledi ve o süredan beri uzmanlar konuyla ilgili çok sayıda çalışma yürüttüler.

KULAK ÇINLAMASI KALP HASTALIĞIYLA BAĞLANTILI MI?

Bir göğüs hastalıkları uzmanı olan Dr. Frank Sanford, 1973’teki bir makalesinde, kendisi ve meslektaşlarının vardığı sonuçlara dayanarak, kalp hastalığı ile kulak memesi kıvrımı arasında bir bağlantı olduğunu bildirdi . O süredan beri geride bıraktığımız on yıllarda, fazlası araştırmacı kulak memesi üzerindeki küçük çizgi ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Beş yüzden çok otopsiye dayanan en iyi tanınmış çalışmalardan biri, kulak memesindeki kıvrımların vakaların yüzde 80’inde 40 yaşın altındaki kişilerde kalp hastalığı riskini öngördüğünü buldu.

YÜZDE 80 HASTANIN KULAK MEMESİNDE GÖRÜLDÜ

Başka bir çalışma da kulak memesi kırışıklıklarının kalp hastalığının artan insidansı, kapsamı ve ciddiyeti ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Akut inme nedeniyle hastaneye yatırılan aşağı yukarıyaya 250 hastanın gözlemlendiği başka bir çalışmada, aşağı yukarıyaya yüzde 80’inin kulak memelerinde çapraz bir kırışık olduğunu bulmuşlardır. Sonuçlara dayanarak doktorlar, çapraz kulak memesi kıvrımlarının iskemik inmeyi, bundan sonra kalp kasına yetersiz kan beslemesinden kaynaklanan kalp hastalığını ön görü edebileceği sonucuna vardılar.

Konuyla ilgili yapılan araştırma, kulak memesi kıvrımının tanısal faydası ile bağlantılı olarak işitme organımızdaki kıvrımın süreğen koroner sendromları saptamada hala yetersiz olduğunu bildiren 2021 tarihli bir çalışmadır.

BURUŞUK KULAK MEMELERİ NEDEN KALP HASTALIĞINA İŞARET EDEBİLİR?

Araştırmacılar, kulak ve kalp arasındaki yukarıyayada sendrom edilen gizemli bağlantının nereden geldiğinden emin değiller. Bir açıklama, kalp kası ve kulak memesinin aynı genetik materyalden yapıldığı ve direkt olarak birbiriyle ilişkili olduğudur. Diğer bir bakış açısına göre ise kulak kırışıklıkları damar hastalıklarından kaynaklanabilecek bir cilt dejenerasyonu türüdür.

KAN AKIŞININ OLMAMASI BURUŞMAYA YOL AÇABİLİR

Ancak diyagonal kulak memeleri ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki ile ilgili başka teoriler de var. Örneğin, belirli bir kromozomun DNA sarmalındaki farklılıklar , kulak memesinin köşegen kıvrımıyla ilişkili olabilir, çünkü her ikisi de koroner arter hastalığının nedeni olan ateroskleroz ile ilişkilidir. Dokuların esnekliğinden ve sağlamlığından sorumlu olan protein olan elastin, kulak memesinin kırışmasında da rol oynayabilir. Kan akışının olmaması nedeniyle fiziksel buruşma ortaya gelebilir.

RİSKLİ BELİRTİLER

Koroner arter hastalığı ile ilgili semptomlar yaşanıyorsa bir doktora görünmek daha önemlidir. Bunlar egzersizle kötüleşir ve istirahatte kaybolur. Bu semptomlar arasında göğüs ağrısı ya da basıncı, omuz ya da alt çenede ağrı, sol kola yayılan göğüs ağrısı , bacak ağrısı ya da şişmesi, nefes darlığı ve yorgunluk yer alır. Kaynak: replikler org Haberler com

1 2

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.