Prof. Uzmnan

Fotoğraf: 2 / 2

Kahramanmaraş depremleri sonrasında Türkiye’nin ana gündem maddelerinden birisi de beklenen ‘büyük İstanbul depremi’ oldu. Uzmanlardan olası felakete dair açıklamalar peşe gelirken, Yer Bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise tek tehlikenin deprem olmadığını söyledi, “Bunların senaryoları var” diyerek farklı bir yönü işaret etti.

Yaklaşık bir ay önce Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 45 binden çok can kaybına neden oldu. Binlerce bina yerle bir olurken, 11 kentte 200 binden çok binanın yıkılması gerektiğine karar verildi. Bölgede yaşanan felaket sonrasında gözler uzun süredir beklenen ‘büyük İstanbul depremi’ne çevrildi. Uzman isimler depremin büyüklüğüne ve zamanına dair açıklamalarda bulunurken, son değerlendirme ise Prof. Dr. Şükrü Ersoy’dan geldi.


Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Yer Bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul’da beklenen depreme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye’de deprem oluşturabilecek fay sayısının 500’ün üzerine çıktığını dile getiren Prof. Dr. Ersoy, Marmara bölgesinin sadece deprem değil tsunami tehlikesi altında da olduğunu ifade etti.


İstanbul’da Bakırköy Kent Konseyi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği yönündan düzenlenen ‘Deprem Tehlikesi ve İstanbul’ başlıklı panelde konuşan uzman isim, Marmara’da beklenen olası depremin etkilerine değindi.


“İSTANBUL’DA 100 BİN BİNANIN YIKILMASI LAZIM”
Yer bilimci Prof Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’de deprem oluşturabilecek fay sayısının 500’ün üzerine çıktığını söyledi. İstanbul’un depreme hazırlanması gerektiğini belirten Ersoy, “İstanbul çevresindeki alüvyon gibi yumUşak zeminlerin üstünde teşhis edilen aşağı yukarıya 100 bin binanın derhal yıkılıp yine yapılması gerekir. Marmara’nın içerisinde hem 1912’nin hem 1999 depremlerinin yüklediği önemli bir gerilim var. Bundan kaçış yok” dedi.


MARMARA’DA TSUNMAİ RİSKİ
NTV’nin haberine göre; depremle eş güdümlü tsunami tehlikesinin de İstanbul’u tehdit ettiğini ve bunun da konuşulması gerektiğini dile getiren Ersoy, “Marmara’nın neresinde deprem olursa, kaç metre yüksekliğinde dalga olur, kaç dakika sonra hangi kıyıya gider bunların senaryoları var” değerlendirmesinde bulundu.


MALATYA VE ADANA’DA DEPREM RİSKİ VAR MI?
Malatya ve Adana’daki deprem riskine ilgi çeken Ersoy, “Malatya yönüne doğru zaten bir gerilim var. Adana’nın üstünde Göksu, Savrun, Kozan gibi ilçeleri ilgilendiren kuzey, güney fay hatları var. İleride bu ilçeler deprem potansiyeli taşıyor” dedi.


HATAY’DA DEPREM BEKLENİYOR MU?
Hatay’da bundan sonra deprem beklenip beklenmediğini açıklayan Prof. Dr. Ersoy, “Garanti veremem ama Hatay’da bundan sonra uzun bir süre 7’den büyük bir deprem olmayacak” açıklamasında bulundu.

1 2

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.