İstanbul 4. Karavan ve Ekipmanları, Tiny House, Outdoor ve Kamp Malzemeleri Fuarı Karavanist kapılarını TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açtı. Pandeminin ardından yüzde 300 büyüyen karavan kültürü, Amerika ve Avrupa’da da..
İstanbul 4. Karavan ve Ekipmanları, Tiny House, Outdoor ve Kamp Malzemeleri Fuarı Karavanist kapılarını TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açtı. Pandeminin ardından yüzde 300 büyüyen karavan kültürü, Amerika ve Avrupa’da da oldukça yaygın. Otel fiyatlarının da yükselmesi karavana ilginin artmasına neden olurken, yerli üreticiler servis, yedek parça ve karavan kiralama gibi yan sektörlerde de büyüme yaşandığını ifade ediyorlar.
Türkiye’de karavan kullanımı daha ekonomik tatil imkânı sunarken pazarda yerli karavanlar kadar ithal karavanların satışında da talep yüksek rakamlara ulaşıldı. Avrupa’dan ithal karavanların Türkiye’de satışını gerçekleştiren bir firmanın genel müdürü Mehmet Kaya, gelen taleplerin daha önce karavan deneyimi bulunmayan, ilk kez karavan hayatına geçmeyi planlayan ailelerden oluştuğunu söyledi.
Kaya, “200 bin TL’den başlayan çekme karavanlar 2 milyon TL seviyelerine kadar çıkarken; motokaravanlarda fiyat aralığı 3 milyon TL ile 6 milyon TL arasında değişiyor. Fiyatlar ev parasını bulmasına rağmen rağbet yüksek. Ülkemiz gezip görülecek yerler bakımından oldukça zengin ve karavan satın alanlar tatil için ayırdıkları zamanı bir yerde değil, farklı birkaç noktada geçirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.
2023 yılı itibariyle Türkiye genelinde 100’den fazla karavan parkı bulunuyor. Kışın karavan tatili yapmak isteyenler için en güzel rotalar ise şöyle: Bursa Uludağ, Kastamonu Ilgaz, Bolu Yedigöller, Nevşehir Kapadokya, Balıkesir Ayvalık-Cunda, Artvin Borçka Karagöl.
Kaya, bu rotalarda yapılması gerekenleri de şu sözlerle dile getirmekte:
“Uludağ’da kamp alanlarından birine aracınızı park ederek kayak yapabilir, kızak sürebilirsiniz. Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfedebilirsiniz. Kastamonu’da karavanınızı Ilgaz Kayak Merkezi’ne park edebilir, Ilgaz Dağı’nın manzarasını seyredebilir, kışın da açık olan Ilgaz Tüneli’ni geçebilirsiniz. Yedigöller’de ise gölün etrafında karavanınızla konaklayabilir, doğanın sessizliğini dinleyebilir, göllerin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Ayrıca, Yedigöller’de kamp ateşi yakabilir, balık tutabilir, kuş gözlemi yapabilirsiniz. Kapadokya’da beyaza bürünmüş peri bacaları üzerinde balona binebilirsiniz. Ayrıca kış sakinliğine bürünen Ürgüp ve Göreme’nin sokaklarını adımlayabilirsiniz. Ya da Balıkesir’de karavanınızı Cunda’nın Ortunç Koyu’ndaki kamp alanlarından birine park edip, deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Borçka Karagöl’de ise yaban hayatını ve kışın da açık olan Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nı da ziyaret edebilirsiniz.”
Karavanın kışa hazır olması için yapılması gerekenleri anlatan karavancı Hasan Yıldırım, gerekli malzemeleri yanında bulundurma ve hava durumunu kontrol etmenin önemine değiniyor. Karavan bakımlarının da ihmal edilmemesi gerektiğini anlatan Yıldırım, rotanın önceden takip edilmesi gerektiğini anlatıyor.
sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.