Cihaz

Fotoğraf: 2 / 2

Kahramanmaraş ve Hatay odaklı depremlerde yaşanan büyük yıkım ve can kayıpları bütün Türkiye’yi derinden etkiledi. Bu amaçla şimdi herkes deprem riskine karşılık oturduğu binaları test ettirmek ve lüzumluyse sağlamlaştırmak amacıyla incelemelera girerken bir yandan da deprem amacıyla erken ikaz düzeneğinin olup olmadığı merak ediliyor. Pek çok şahıs amacıyla uzun yıllardır resmen bir hayal olan bu sistem amacıyla Yıldız Teknik Üniversitesi, umut verici bir uzaklık kat etti. İşte şu anda yalnızca Marmara’yla sınırlı olan deprem erken ikaz düzeneğinin bütün detayları…

DEPREMİ ERKENDEN ÖĞRENMEK MÜMKÜN MÜ?

Art arda yaşanan deprem felaketleri herkesi tedirgin etti. Akıllara depremi erkenden öğrenmek olası mü sorusu geldi.

ATV Haber’de yer alan habere göre, sistemi izah eden deprem uzmanı Doç. Dr. Süleyman Tunç, “Bu sistem Kahramanmaraş’ta kurulmuş olsaydı, görüyorsunuz daha deprem dalgaları gelir gelmez yıkıcı bir deprem bulunduğu verisini süratli bir şekilde her yere ulaştırabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Kaç saniye içerisinde ulaştırabiliyoruz?” sorusuna ise Tunç, “Bu Kahramanmaraş amacıyla 12 saniyeydi, Hatay amacıyla de 28,5 saniye gibi bir süreydi.” yanıtını verdi.

MAKSİMUM 35-40 SANİYE İÇİNDE ALARM VERİYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yürüttüğü erken ikaz sistemi çalışması yerinde görüntülendi. Deprem erken ikaz düzeneğinin ev ve iş yerlerine uyarlanabildiği belirtilirken söz hususu cihazla rastgele bir noktada deprem bulunduğunda bireyin depreme olan uzaklıksine göre en az 3, maksimum 35-40 saniye içerisinde düzenin alarm verilen ve bireylerin lüzumlu önlemleri alması amacıyla vakit tanıdığı aktarıldı.

DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİNİN AMACI

Tunç “Bu ikaznın amaçlarından bir tanesi, deprem dalgasından evvelce onları uyandırıp bir telefonlarını, bir sularını yanlarına alıp yataklarının yanısıra bütün aile bireyleriyle beraber bir arada olmalarını gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. İkincil afetlerin önüne geçmek istiyoruz. Bunlar, yangın, gaz patlamaları, elektrikten kaynaklanan yangınlar olabilir” şeklinde konuştu.

ERKEN UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Tunç “Biz bunlara sinyali gönderiyoruz. Bu bir anahtar gibi düşünün. Siz buna siren bağlarsanız hani evde rastgele bir tuşa nasıl basıyorsunuz da sireni çaldırabiliyorsunuz, biz bunu uzaktan sireni çaldırabiliyoruz, asansörü kata getirebiliyoruz, gazları kesilecek sistem varsa onu buna bağlayabiliyorlar ve yüksek binalarda ya da AVM’lerde yürüyen merdivenleri çıkışa yönlendirme manasında çalışmayı çevirebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

SİSTEM ŞU ANDA MARMARA BÖLGESİYLE SINIRLI

Erken ikaz düzeneğinin şu anda yalnızca Marmara Bölgesi ile sınırlı bulunduğu aktarıldı. Hedefin ise bütün Türkiye’yi sisteme dahil etmek bulunduğu ifade edildi. Tunç “Marmara bölgesinde şu anda Yalova’da, Adalar’da, Yeşilköy’de ve Silivri’de. Şimdilik 4 istasyon olarak etkinliğe geçirdik. Tabii bizim bu 4 istasyon diye tanımladığımız normal birer cihazdan oluşmuyor, her biri 4’er tane. Sürekli olarak verinin nereden yaklaştığını analiz edip bunun bir deprem olup olmadığına karar veriliyor.” dedi.

1 2

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.