Το ενεργειακό σχέδιο της Κίνας για τη μείωση της εξάρτησής της από τον άνθρακα

Σύμφωνα με μια Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κίνα, η οποία διοργάνωσε μια σειρά από Θέματα Στρογγυλής Τραπέζης στα τέλη του 2004, υπολογίστηκε ότι 12 Κινέζοι εργαζόμενοι..

Yayınlanma: Güncelleme: 2 views

Σύμφωνα με μια Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κίνα, η οποία διοργάνωσε μια σειρά από Θέματα Στρογγυλής Τραπέζης στα τέλη του 2004, υπολογίστηκε ότι 12 Κινέζοι εργαζόμενοι σε ορυχεία πεθαίνουν για κάθε εκατομμύριο τόνους άνθρακα που παράγεται. Οι περισσότεροι σκοτώνονται από εκρήξεις αερίου μεθανίου ενώ βρίσκονταν μέσα στα ανθρακωρυχεία. Το China Business Weekly ανέφερε τον Ιούλιο του 2000, «Για να αποτρέψει τις εκρήξεις φυσικού αερίου, η Κίνα εκπέμπει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεθανίου από ορυχεία ετησίως, μολύνοντας σοβαρά το περιβάλλον.» Πέρυσι, όργανα στον μεγαλύτερο δορυφόρο παρακολούθησης περιβάλλοντος στον κόσμο, το Ευρωπαϊκό Διάστημα Το Envisat του Οργανισμού, αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του αζώτου στον κόσμο κρέμονταν πάνω από το Πεκίνο και τη βορειοανατολική Κίνα. Επειδή η χώρα εκπέμπει περισσότερο μεθάνιο από την εξόρυξη άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα παραγωγής άνθρακα, η Κίνα μολύνει την ατμόσφαιρα της γης με περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ετήσιων εκπομπών μεθανίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το μεθάνιο παγιδεύει θερμότητα είκοσι φορές περισσότερη από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο επηρεάζει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στις 6 Μαρτίου, η People’s Daily ανέφερε ότι η Σανσί, η μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής άνθρακα της Κίνας, σχεδιάζει να θέσει φρένο στην περαιτέρω επέκταση της εξόρυξης άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο κυβερνήτης της Σανσί, Yu Youjun, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε, «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο τον τραχύ τρόπο ανάπτυξης και πρέπει να περιορίσουμε την παραγωγή άνθρακα αυστηρά με την καθοδήγηση της επιστημονικής ιδέας ανάπτυξης». αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής ζημίας και της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όχι μόνο η χώρα υποτιμά τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, αλλά θέλει η δυτική τεχνολογία να βοηθήσει να γίνει πιο αποτελεσματική.

Από τον Σεπτέμβριο του 2005, η Shanxi έκλεισε σχεδόν 5.000 παράνομα ορυχεία και επέβαλε πρόστιμα ή φυλάκιση σε περισσότερους από 1.200 χειριστές, συμπεριλαμβανομένων 60 τοπικών αξιωματούχων. Ο άνθρακας παρήγαγε περίπου το 70 τοις εκατό του ενεργειακού εφοδιασμού της Κίνας το 2005. Η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 80 τοις εκατό τα επόμενα πέντε χρόνια. Η χώρα είναι δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ ως καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου. Οι μη παραδοσιακές πηγές ενθαρρύνονται να καθαρίσουν το περιβάλλον και να μειώσουν την εξάρτηση της Κίνας από το ξένο πετρέλαιο. Το StockInterview.com έχει συζητήσει ευρέως τον αγώνα της Κίνας για το ουράνιο καθώς η χώρα έχει ξεκινήσει το πιο επιθετικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970. Μαζί με την πυρηνική ενέργεια, η Κίνα ελπίζει να επεκτείνει εκθετικά το πρόγραμμα φυσικού αερίου ως μέσο μείωσης των αστρονομικών επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο είπε στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα μειωθεί στο 7,5% κατά το επόμενο πενταετές σχέδιο της χώρας. Η οικονομική ανάπτυξη έφτασε σχεδόν το 10 τοις εκατό το 2005. Η πίεση που επιβλήθηκε στους φυσικούς πόρους και την εργασία της Κίνας έχει επηρεάσει το βάρος της. Σύμφωνα με το επόμενο πενταετές σχέδιο, η κυβερνητική πολιτική της Κίνας θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας αποδοτικής ως προς τους πόρους και φιλική προς το περιβάλλον. Η ιδέα τους είναι να διατηρήσουν την υψηλή απόδοση μειώνοντας παράλληλα τα απόβλητα.

Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο απλό. Στις 20 Φεβρουαρίου, η China Daily ανέφερε: «Το μεγαλύτερο μέρος των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας με φυσικό αέριο είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος λόγω έλλειψης φυσικού αερίου.» Ο Wang Yonggan, γενικός γραμματέας του China Electricity Council, δήλωσε ότι σχεδόν το 40% των Η χωρητικότητα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας παρέμεινε αχρησιμοποίητη λόγω της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου. Ο Wang προειδοποίησε ότι ένα σχέδιο που συντάχθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της χωρητικότητας φυσικού αερίου της Κίνας στα 30 γιγαβάτ έως το 2010 (από 10,7 τώρα) θα καθιστούσε «αδύνατη την επίτευξη τέτοιων στόχων», λόγω των ελλείψεων φυσικού αερίου.

Φιλόδοξη Ανάπτυξη Αερίου Μεθανίου στην Κίνηση Άνθρακα της Κίνας

Μία από τις πιο σοβαρές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζονται είναι η ενεργειακή κρίση στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού στιγματισμού που επικρατεί πλέον στην Κίνα. Ο άνθρακας είναι ένα πρόβλημα γιατί, όσο τοξικός και αν είναι γνωστός, βοηθά στην τροφοδοσία της ανάπτυξης της Κίνας, κυριολεκτικά. Όμως ο σκοτεινός βράχος έχει τη φωτεινή του πλευρά. Ακολουθώντας τα παραδείγματα της βιομηχανίας άνθρακα των ΗΠΑ, κυρίως στη λεκάνη San Juan του Νέου Μεξικού, στη λεκάνη απορροής του ποταμού σκόνης του Wyoming και στη λεκάνη Black Warrior της Αλαμπάμα, και την πιο πρόσφατη άνοδο του Horseshoe Canyon της Alberta, η Κίνα κινήθηκε επιθετικά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας αερίου μεθανίου της κλίνης άνθρακα. Η απαερίωση του άνθρακα όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια της εξόρυξης, αλλά μπορεί να είναι μια οικονομική μέθοδος παραγωγής φυσικού αερίου.

Σε μια έκθεση του 2005 που εκδόθηκε από την Federal Reserve Bank of Dallas, το μεθάνιο της κλίνης άνθρακα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ως εναλλακτική πηγή ενέργειας με ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης στο ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ.
Οι γεωλόγοι το αποκαλούν συνεχές αέριο, αλλά ονομάζεται επίσης αντισυμβατικό αέριο ή ακόμα και περίεργο αέριο. Όπως κι αν επιλέξετε να το ονομάσετε, πρέπει να του δώσετε τον δέοντα σεβασμό για την αυξανόμενη σημασία του. Το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι το μερίδιο του μη συμβατικού φυσικού αερίου διπλασιάστηκε από 17 τοις εκατό των προμηθειών φυσικού αερίου Lower 48 το 1990 σε 35 τοις εκατό το 2003. Μέχρι το 2025 προβλέπεται να είναι 44 τοις εκατό, που αντιστοιχεί στο ρόλο του συμβατικού αερίου, με το υπόλοιπο 12 τοις εκατό των εγχώριων προμηθειών που εισάγονται.�

Μέχρι το 2010, η Κίνα ελπίζει να αυξήσει την εξάρτησή της από καθαρότερα καύσιμα, όπως το πυρηνικό και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη άμεση ανάπτυξη, για παράδειγμα τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι πιθανό να προέλθει από το φυσικό αέριο. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το φυσικό αέριο είναι περίπου το 3% του ενεργειακού μείγματος της Κίνας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές ανακοινώσεις ότι η χώρα θέλει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό της μείγμα να φτάσει το 8 τοις εκατό ή περισσότερο. Για όσους έχουν ταξιδέψει στην Κίνα, δεν είναι μυστικό ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από καθαρότερα καύσιμα.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι η Κίνα χρησιμοποιεί 2,45 τόνους νερού για την παραγωγή ενός τόνου άνθρακα. Το μεθάνιο της κλίνης άνθρακα, ένα υποπροϊόν, συχνά σπαταλάται. Το 1996, η Κίνα ίδρυσε το China United Coalbed Methane (CUCBM) για να αξιοποιήσει αυτό το υποπροϊόν και να βοηθήσει στη μείωση της τοξικής ρύπανσης και των ανησυχητικών θανάτων, που δημιουργούνται από την εξόρυξη άνθρακα. Η CUCBM είναι μια μοναδική επαγγελματική εταιρεία με το αποκλειστικό δικαίωμα να εξερευνά και να αναπτύσσει πόρους μεθανίου από άνθρακες σε κοινοπραξίες με ξένες εταιρείες. Ελέγχεται από κοινού από την PetroChina Energy Company και την China Coal Energy Group Corporation.

Η CUCBM αναπτύσσει ενεργά τη βιομηχανία μεθανίου της κλίνης άνθρακα στην Κίνα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και το κεφάλαιο των ξένων εταίρων της. «Πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες τεχνολογίες υψηλού επιπέδου για να διασφαλιστούν αξιόπιστα τροφοδοτικά», δήλωσε ο Ma Songde, αναπληρωτής υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Associated Press στα τέλη Φεβρουαρίου. «Αναπτύσσοντας αυτές τις τεχνολογίες, μπορούμε να επιλύσουμε ζητήματα που περιορίζουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.» Η Κίνα αναζητά ενεργά ξένες επενδύσεις και συνεργασία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στην καθαρή ενέργεια.

Ως ελαφρύς υδρογονάνθρακας, το μεθάνιο της κλίνης άνθρακα είναι από τις πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Δημοσιευμένες αναφορές δείχνουν ότι οι πόροι μεθανίου της κλίνης άνθρακα (CBM) της Κίνας, που είναι θαμμένοι σε ανακτήσιμο βάθος 2000 μέτρων, υπολογίζονται σε περίπου 36,81 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Κίνα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πόρο CBM στον κόσμο. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η δεύτερη χώρα που διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας επιτόπια έρευνα μεθανίου από στρώμα άνθρακα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της 9ης Μαρτίου στην εφημερίδα People’s Daily, «η βιομηχανία μεθανίου στην κλίνη άνθρακα της Κίνας σημείωσε σημαντική πρόοδο το 2005». Περίπου 340 φρεάτια CBM ανοίχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται εκπληκτικό σε σύγκριση με τον αριθμό των γεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, που ξεπέρασε το επίπεδο των 3.000 για πρώτη φορά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα παραμένει σχεδόν μια παρθένα περιοχή για τη CBM. Η CUCBM συνεργάζεται ενεργά με τις γιγάντιες εταιρείες πετρελαίου του κόσμου και άλλες για να εξερευνήσει τα τεράστια αποθέματά τους CMB. Το 1998, η Texaco (τώρα Chevron-Texaco) ήταν η πρώτη που συνεργάστηκε με την CUCBM και κατέληξε σε γεωλογικές μελέτες, εξερευνητικά πηγάδια και συμβάσεις ανάπτυξης.

Έκτοτε, η CUCBM ήταν εξαιρετικά επιλεκτική στην επιλογή των εταίρων της σε κοινοπραξία για την ανάπτυξη των εξαιρετικά πολύτιμων Συμβάσεων Διαμοιρασμού Παραγωγής (PSC). Μετά την προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η Texaco και η Conoco-Phillips, έχουν ανατεθεί συνολικά μόνο 26 Συμβάσεις Καταμερισμού Παραγωγής σε εταιρείες ξένης ιδιοκτησίας. Η συνολική κάλυψη αυτών των συμβάσεων εκτείνεται τώρα περίπου 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα των κάτω από την επιφάνεια λεκανών άνθρακα της Κίνας. Οι ξένες εταιρείες έχουν επενδύσεις άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων στα συμβεβλημένα μπλοκ. Η CUCBM ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή μεθανίου από στρώμα άνθρακα έως το 2010 για να συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου ανάπτυξης φυσικού αερίου των 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Συμβάσεις CBM της Pacific Asia Energy Corporation στην Κίνα

Η πρώτη καναδική εταιρεία δημόσιας διαπραγμάτευσης στην οποία ανατέθηκε Σύμβαση Καταμερισμού Παραγωγής ήταν η Pacific Asia China Energy Inc (PACE), η οποία κατέχει την PSC μέσω της θυγατρικής της που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Asia Canada Energy Corp. Pacific Asia China Energy, η οποία διαπραγματεύεται στο Venture Exchange του Τορόντο υπό το σύμβολο της PCE, κατέχει επίσης ένα δεύτερο PSC μέσω μιας άλλης θυγατρικής China Canada Energy Corporation που ανήκει εξ ολοκλήρου. Ήταν το πρώτο που μας ενδιέφερε, το Guizhou Project της εταιρείας στη νότια Κίνα.

Μιλώντας με τον Δρ. David Marchioni, έναν από τους κορυφαίους γεωλόγους CBM του Καναδά, είπε για το CUCBM: «Η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλει να μοιράζει πόρους σε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα μαζί τους. Θέλουν να αναπτυχθούν. Θέλουν να έχουν βενζίνη. Θέλουν να έχουν ενέργεια.» Ο Δρ Marchioni βοήθησε να συγγράψει το έργο «An Assessment of Coalbed Methane Exploration Projects in Canada», που δημοσιεύτηκε από το Geological Survey of Canada. Είναι επίσης πρόεδρος της Petro-Logic Services στο Κάλγκαρι, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται τα καναδικά τμήματα των Apache, BP, BHP, Burlington, Devon, El Paso Energy και Phillips Petroleum, μεταξύ άλλων. Είναι επίσης διευθυντής της Pacific Asia China Energy και επιβλέπει το πρόγραμμα εξερεύνησης CBM της εταιρείας στην Κίνα.

Ποια είναι όμως η στρατηγική εδώ; Εάν η Αλμπέρτα στρίβει τώρα και εμφανίζεται στον χάρτη ως σοβαρός υποψήφιος για CBM, γιατί ένας από τους κορυφαίους γεωλόγους του Καναδά CBM θα ενθουσιαστεί και θα κυνηγήσει ένα ακίνητο στη νότια Κίνα. «Έχουμε πρόσβαση σε έναν τεράστιο πόρο για λίγα χρήματα», είπε ο Δρ Marchioni. Αντί να πληρώσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια για μια παραχώρηση αυτού του μεγέθους, πληρώσαμε ένα μικρό κλάσμα από αυτό. Συγκριτικά, το έργο στο Guizhou θα κόστιζε έως και 200 ​​εκατομμύρια δολάρια για να αποκτηθεί στην Αλμπέρτα.

Η Κίνα χρειάζεται να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και μπορεί να είναι γενναιόδωρη εκ των προτέρων, αλλά η PACE αγόρασε ένα γουρούνι στο σάκκο; Τον ρωτήσαμε για το πιθανό μέγεθος του πόρου. Ο Marchioni απάντησε: «Ο λαϊκός μπορεί να πιστεύει ότι πρόκειται για πραγματικά μεγάλους αριθμούς, αλλά δεν έχετε παρά να δείτε τις επίσημες αναφορές. Αυτοί είναι οι αριθμοί που σκέφτονται αυτοί οι τύποι. Αναφερόταν στην αξιολόγηση του Sproule του πόρου, η οποία προσέφερε ένα σενάριο τριών περιπτώσεων, ξεκινώντας από σχεδόν 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια και φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 11 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Ωστόσο, η εκτίμησή τους για ένα «πιθανότατο σενάριο» ήταν βαριά 5,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ο Marchioni πρόσθεσε: «Ήταν αριθμοί που αρχικά πιστεύαμε ότι είχαμε και επιβεβαιώθηκαν».

Πόσο μεγάλο είναι σε αυτή την περίπτωση; «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πλήρως κάποιο μεγάλο φυτό κάποιου είδους», εξήγησε ο Marchioni. �Αυτό είναι περισσότερο ένα μακροπρόθεσμο πράγμα όπου θα εξετάζατε μια σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη. Θέλετε είτε να έχετε αρκετά χρήματα μόνοι σας είτε να φέρετε συνεργάτες για να κάνουν πράγματα όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο ή μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας με αέριο, υγροποίηση άνθρακα.

Ο Marchioni ήταν πολύ ενθουσιασμένος με το έργο CBM στο Guizhou, �Όλα αυτά είναι μεγάλα έργα, αλλά οι πόροι υπάρχουν για να υποστηρίξουν ένα τέτοιο έργο. Επειδή ο πόρος είναι τόσο τεράστιος, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ένα τέτοιο έργο. Υπάρχουν επίσης πολλοί δυνητικοί βιομηχανικοί χρήστες φυσικού αερίου στην περιοχή. Η China Daily ανέφερε ότι η Νότια Κίνα, όπου βρίσκεται η επαρχία Guizhou, αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης αερίου λόγω των υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων της επαρχίας Guangdong.

Και τι φέρνει η PACE στους Κινέζους; «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν ένα ή δύο έργα CBM που θα συνεισφέρουν καθαρό καύσιμο στο ενεργειακό τους μείγμα, το οποίο είναι πραγματικά αυτό που θέλουν», απάντησε ο Marchioni. �Έχουμε επίσης πρόσβαση σε εξωτερική τεχνολογία από μέρη που παράγουν CBM.�

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.